perjantaina, maaliskuuta 30, 2012

Päivä 16 - Rock Star


Lapset nukkuu vielä ja mä tässä samalla laittelen lastenhoitajalle kaiken valmiiksi.  Parin tunnin päästä lähdetään taas testeihin, nyt O:n kanssa. Siinä missä M:n suhteen olin varma että saadaan diagnoosi, O:n kohdalla en osaa sanoa, oikeasti en tiedä. Meillä on kuitenkin melkein kaksivuotias poika, jolla on sanavarastossa vain muutama sana, keskimääräinen kommunikaatiomenetelmä on osoittaminen ja jonkinlainen murinan ja kiukun välimuoto. O:lla on pitkä lista kummallisuuksia... kaikki kuitenkin saattaa vielä olla vain ohimeneviä juttuja ja ehkä se puhekin johtuu kaksikielisyydestä, mä en oikeasti tiedä – intuitio on hiljaa.

Viime yö meni huonoilla unilla, en ottanut illalla unilääkettä , tai siis enhän mä sitä oo taas enään viikkoon ottanut, ja heräilin... L:n kuorsaukseen, M:n tuhinaan, kissan naukunaan, koiran univinkunaan, pöllöön, omiin ajatuksiin.

Eilen M tuli uudesta koulusta kotiin ilman lappua jossa lukee ”I’m a rock star”. Lapun saa jos on suorittanut viisi osa-aluetta ja ensimmäisenä kahtena päivänä M oli saanut sen. Kysyin M:ltä asiasta ja vastaus oli ettei hän saanut sitä kun ei tehnyt asioita. Kysyin miksi: ”Ei halunnut tehdä” – tämä on asia johon olen näitten vuosien aikana törmännyt toistuvasti. M:n motivointi palkkioilla, palkinnoilla, kehuilla... niillä tavallisilla lasten motivointikeinoilla on mahdotonta. M:lle on yhdentekevää saako hän paperilapun koulupäivän päätteeksi. 

On perjantai ja M:n eka viikko uudessa koulussa on kohta takana, alkaa loma ja sitä lomaa odotan minä vähintään yhtä paljon kuin M. M odottaa että saa ”valvoa”, minä odotan hitaita päiviä ja pääsiäistä meren rannalla.

4 kommenttia:

 1. Milloin lähdette? Ihanaa ja rentouttavaa lomaa!!!

  VastaaPoista
 2. Jonna, lähdetään vasta keskiviikkona mutta jotenkin oon jo aivan lomatunnelmissa :)

  VastaaPoista
 3. Meillä motivointi esim. tarroilla tai joillain hymynaamoilla on ihan toivotonta touhua. Kun jokin ei kiinnosta, se ei vaan kiinnosta. Homma lähti toimimaan paremmin kun ryhdyimme motivoimaan kekseillä (E:n erityinen herkku). PECS-kommunikaatio, vessataidot ja moni muu juttu, puheterapia mukaanlukien, on lähtenyt meillä liikkeelle kekseillä. Päiväkodissa ja terapeuteilla on omat keksipaketit joilla motivoidaan tarpeen mukaan.

  VastaaPoista
 4. Hanne, kivaa kuulla että muillakin on samoja ongelmia. M:n ei tehoa edes karkit tai keksit. Ihanaa että jaksat kommentoida - Kiitos!

  VastaaPoista

Rakastan kommentteja, kysymyksiä ja kaikenlaisia näkemyksiä... feel free!